Streekmarkt Twente

Elke eerste zaterdag van de maand vindt de streekmarkt plaats bij de Oude Blasiuskerk in het historische centrum van Delden. Kom ook en laat je verrassen door de Twentse producten!

Steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar de Streekmarkt bij de Oude Blasiuskerk in het centrum van Delden. Je kan op deze centrale locatie terecht voor smaakvolle, ambachtelijke streekproducten van ruim 25 producenten uit Twente. Variërend van groente en fruit, vlees tot vis, brood en zuivel.

Thema kaas
Eindelijk wetenschappelijk bewezen: kaas is gezond! Onderzoekers vinden nieuwe mogelijke verklaring voor Franse paradox: ondanks een droomdieet boordevol wijn, kaas (25 kilo per jaar per persoon!) en veel verzadigde vetten komen hartkwalen bij de Fransen verbazend weinig voor. Dit blijkt nu niet alleen te komen door de rode wijn! Ook de microbiotica in de kaas beïnvloeden de samenstelling van vetten in het bloed.

Kaas kent een rijke historie. Zo werd het al gemaakt in de prehistorie. Destijds was het een praktische oplossing om melkoverschot te bewaren voor schaarse tijden. Inmiddels heeft elk land haar eigen specialiteiten ontwikkeld!

De smaak van de kaas begint bij het voer en de leefomstandigheden van het vee. Je proeft het in de kaas wanneer een koe grotendeels in de wei loopt of voorgebakken voer krijgt. Het terroir, de bodem, bepaalt net als bij wijn de authentieke kenmerken. Daarom is de ambachtelijke boerenkaas zo uitzonderlijk. Deze kaas wordt grotendeels met de hand gemaakt van rauwe, niet gestandaardiseerde melk. Door de bereiding heeft een erg streekgebonden smaak.

Wil je dit proeven? Kom dan naar de Streekmarkt Twente! Er zijn diverse soorten harde en zachte kazen om te proeven. - Geitenkaas van de Wolverlei. Volledig biologisch geproduceerd volgens Franse receptuur.
- Ambachtelijke pure kaas van rauwe koemelk gemaakt door de Twickelboerderij Erve Ottenhof.
- Echt boerenkaas (o.a. naturel, brandnetel, knoflook, olijf en tomaat) van Kaasboerderij Keuper.
- Brie en Riele, zachte witschimmels of de boerenbunkerkaas van Peter Jansen.

De streekmarkt is zeer gewild en veel bezoekers maken er een dagje uit in Delden van. Een dagje in het historische centrum van Delden met het bezoeken van winkels, galerieën en restaurants.

De Streekmarkt wordt georganiseerd door de Stichting Streekmarkt Twente.

Of bekijk de website www.streekmarkttwente.nl/

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Grote of Oude Blasiuskerk

Adres
Kerkplein 3, 7491BM Delden
Website
www.blasiusdelden.nl

Tip je vrienden

facebook twitter