Tuinen van Diepenheim

Broenshof 3, 7478AS Diepenheim

Tuinen van Diepenheim

De vlinder-, seringen- en wintertuin van kunstenaar herman de vries vormen een verbinding tussen het rosarium en de daarachter gelegen volkstuinen.

Kunstenaar, bioloog en natuurfilosoof de vries – wil zijn naam in kleine letters geschreven – gaat er vanuit dat kunst voor de natuur niets kan betekenen, om de simpele reden dat alle natuur in zichzelf al kunst is. Voeg je weer natuurlijke elementen toe aan een oud cultuurlandschap (in feite aangetaste natuur), dan is dat dus een kunstzinnige actie, in de opvatting van de vries. Dat is wat hij in Diepenheim wil doen: met zijn tuinen de natuur weer een beetje terug brengen in het gebied. En op die manier het oude cultuurlandschap juist beschermen. Maar dat kan alleen door de samenhang te zoeken en de kunst (oftewel de natuurlijke elementen) geen ‘vreemd obstakel voor het oog’ te laten worden.

herman de vries: ‘de tuinen die ik hier ontworpen heb sluiten aan bij de reeds aanwezige tuinen. Het zijn kleine botanische verzamelingen waarin men vergelijken kan, verschillen en overeenkomsten kan waarnemen. vooral gaat het mij daarbij ook om de betekenis van onze zintuigelijkheid, hier in het bijzonder om de ervaarbaarheid van geur, geuren en om de onmiddelbare poëzie die daar van uit gaat.’ Vandaar ook de teksten in de eikenhouten (en zandstenen) bankjes: kijk uit je ogen / volg je neus / gewaar zijn / hier zijn

Wandelen langs waterleven

Bij de Tuinen van Diepenheim is een waterbergingssysteem gerealiseerd, dat ongeveer 5.000 m3 water kan bergen. Zo kan in natte tijden water worden opgevangen en ontstaat elders geen wateroverlast. De wateropvang is gedeeltelijk langs de Regge gerealiseerd en deels in de bestaande bergingsvijver bij de Boinksweide. Daarnaast zijn de oevers van de Regge natuurlijk ingericht en is het water zoveel mogelijk geïntegreerd in het stadsbeeld.

Wandelen langs kunst, cultuur, natuur en water

In Diepenheim is een wandelroute gecreëerd waar kunst, erfgoed, cultuurhistorie, natuurbeleving en waterberging samenkomen. De route leidt langs de Regge, het parkbos van Huis te Diepenheim, de volkstuinen, het rosarium, drie nieuwe tuinen van kunstenaar herman de vries, het Gazebo (hostatuin) van kunstenaar Urbain Mulkers en de bergingsvijver bij de Boinksweide.

Kunst werkt voor Diepenheim

De Tuinen van Diepenheim maken deel uit van het project KunstWerk Diepenheim. Dit is een samenspel van Kunstvereniging Diepenheim, Stichting Kunsten Op Straat, Stichting Cultureel Erfgoed Hof van Twente, de gemeente Hof van Twente en waterschap Regge en Dinkel. Met steun van de provincie Overijssel wordt de positie van Diepenheim als spraakmakend knooppunt van kunst en cultuur uitgebouwd.