Slachtvisite bij Erve Brooks

m.m.v. Slagerij Kastelein uit Diepenheim

prijs
gratis
locatie
Erve Brooks, Gelselaar

Vandaag is de jaarlijkse slachtvisite bij Erve Brooks m.m.v. Slagerij Kastelein uit Diepenheim, waarbij je kunt zien hoe vroeger een geslacht varken werd verwerkt.

Bij Saksische boerderij Erve Brooks in Gelselaar wordt de traditie van november slachtmaand nog steeds aangehouden. Sinds jaar en dag wordt op de derde woensdag in november een sfeervolle slachtvisite gehouden.

Vanaf 10.00 uur kun je Slagerij Kastelein aan het werk zien en proeven van de bijzondere producten die de slager en Erve Brooks bereiden. Natuurlijk kun je ook producten kopen, zoals balkenbrij en zwoerdrolletjes.

Als het varken geslacht en wel op de ladder hing, kwam de buurt (noaberschap) vroeger vetpriezen. Dat was niets anders dan het loven van het geslachte varken. Hoe dik het spek wel niet was en hoe prachtig de hammen. Al de lofuitingen van de buren moesten door de boer en de boerin worden beloond met een borrel. Gevolg was hoe meer borrels er geschonken werden, hoe luidruchtiger het varken werd geprezen. Een welkom uitje in de tijd waarin niet zoveel te feesten was. In sommige buurten, vooral in het oosten des lands, ontstond een competitie: wie heeft het dikste varken? Voor mooi en hard spek werd het varken gevoerd met roggemeel en dan wilde het eens gebeuren, dat het varken zo’n omvang bereikte, dat het niet meer door de deur kon.

De pootjes en de staart van het varken waren belangrijke ingrediënten voor een stevige pan erwtensoep (snert). Van de kootjes in de pootjes werden vroeger “snorrebotjes” voor de kinderen gemaakt. Eenvoudig speelgoed, waar gaatjes in het botje werden gebrand of geboord, een touwtje erdoor en het kind kon het botje laten snorren. Zelfs de blaas van het varken kende nog een tweede gebruik. Dit werd over een bus of een pot gespannen, een riet erdoor en klaar was de foekepot.

Bij de slacht van een varken werd er maar weinig weggegooid. Het bloed van het varken was het belangrijkste bestanddeel voor bloedbrood of bloedkoek. Het bloed werd vermengd met roggemeel en later gingen er soms ook nog kaantjes door. Van het mengsel werden stevige ballen gemaakt, die koel werden weggezet en in de weken daarna weer werden opgewarmd en gegeten. Machtig voedsel met voedsel met een bijzonder smaak. Het kopvlees werd gebruikt om hoofdkaas van te maken.

Wil je dit allemaal nog eens weer terugzien, dan ben je van harte welkom op woensdag 16 november vanaf 10.00 uur bij Erve Brooks in Gelselaar. Een gezellige dag met optredens en muziek van de boerendansers. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen bij onze museumboerderij Erve Brooks Niehof, een kopje koffie drinken of een pannenkoek eten.